backmanshusbilsresor.se

Antal besökare: [counter]

Restips

Några bra tips

Gott om tid

Detta blir mitt bästa råd, ha gott om tid. Det tar alltid längre tild genom Europa än vad GPS:en säger. Man kör kanske lite långsammare med husbil och möjligen är det någon annan ute och kör så det blir kö. Glöm inte att ta rast ofta.

Pass

Man ska kunna resa i EU utan pass men för oss har vi behövs visa dem ett flertal gånger. Främst när man ska in och ut genom Kroatien. Så ta med dem, då blir resan lite smidigare och man slipper tråkiga diskussioner med gränspolis.

Sjukförsäkringskort

Man får det från Försäkringskassan och är ett bevis som behövs om man behöver söka sjukvård i annat land.

Husdjurspass

Hundens pass har vi alltid haft med men ingen som velat kontrollera den. Men ta med det. Mer information när det gäller att resa med husdjur så är motormännens hemsida bra och informativ.

Miljözoner

Det finns en mängd olika miljözoner att ta hänsyn till i Europa, bra sida att läsa om detta: https://www.miljodekal.se/grona-zoner-i-tyskland/

Grönt kort vid resa utomlands

Man får det från sitt försäkringsbolag. Det utfärdas över en begräsad tidsperiod som ska vara den period du är utomlands. Det kostar inget och är ett bevis på att bilen är försäkrad.

Behövs bara i vissa länder, personligen tycker jag det är bra att ha med, ifall man vill vara lite spontan med resvägen.

Internationellt körkort

Krävs i vissa länder, vi har rest inom EU och har inte behövt det.

Registreringsbevis

Ta med den blå delen på registreringsbeviset. Polisen utomands kan vilja se det samt att man behöver det om man ska köpa en GoBox eller Vignette när man närmar sig Österrike.

Skadeblankett

Alltid bra att ha om man råkar ut för någon skada i trafiken.

Viktiga telefonnummer

Samla dem tillsammans med allt annat så man lätt kan ta fram det när det behövs. Man kan bli lite stressad om det blir en nödsituaion och då är det inte alltid lätt att ha koll på allt. Samlar man det kan man plocka fram allt i lugn och ro.

Värdeskåp

Montera ett värdeskåp på en undangömd plats i bilen att ha värdesaker i.

Kontant eller Kort

Kontanter är bra att ha med sig, vissa ställen i Europa tar inte kort. Vi brukar dock kunna betala större delen med kort. 

Assistansförsäkring

Kolla igenom din försäkring innan du ger dig iväg. Personligen skulle jag inte ge mig iväg utan att ha en bra assistansförsäkring. Ofta kan man få det inbakat i sin försäkring, i annat fall kan man teckna en extraförsäkring. Vi har råkat ut för lite olika incidenter genom våra resor i Europa, tråkigast var en havererad växellåda. Men tack vare en bra assistansförsäkring räckte det att ringa försäkringsbolaget som skötte allt från assistans till bokning av verkstad. Det tog totalt ca 28 timmar från haveri till ny växellåda. Mycket tack vare mycket effektiva tyska verkstadskillar.